Web Analytics Made Easy - Statcounter

مازندرانی‌ها با فرهنگی از آئین‌های دیرینه عاشورایی چون رسم محرم پلاخوار کیاسر ارادتشان را به سیدالشهدا نشان می‌دهند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، محرم که می‌آید با خود شور و شوق خاصی به همراه خود می‌آورد؛ شوقی که هر ساله بیشتر و بهتر نشان داده می‌شود.
محرم ماهی است که شب‌های آن دل ناامیدان را پر از امید می‌کند تا آن‌چه در دل دارد با توسل بر نام‌آور این ماه با صلابت بر زبان آورد تا مستجاب شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کوچک و بزرگ شیفته آن هستند و سراسیمه لباس مشکی خود را بر تن می‌کنند تا عزادار بودن خودشان را به سرور و سالار شهیدان، سیدالشهدا آقا آبا عبدالله(ع) و یارانش نشان دهند.
سیاه پوش کردن تکایا و حسینیه‌ها، نصب بیرق‌های متعدد، پرچم‌های "یا حسین(ع)"، " یا اباالفضل(ع)"، "زینب الکبری(س)، غبارروبی و شست‌وشوی فرش‌ها در اماکن مذهبی کوی و برزن، محله به محله، ییلاق و روستا و نقطه به نقطه شهری، استقبال مردم این سرزمین دوستدار اهل البیت(ع) آخرین پیامبر خدا را نشان می‌دهد.
علاوه بر این شور و شوق بر فرارسیدن محرم، ماه خون بر شمشیر، ماه حق بر علیه باطل، ماه دینداری، درس آزادگی و جوانمردی، هر یک از مردم استان‌های ایران اسلامی با برپایی آئین‌ها و سنت‌ها ارادت و شیفتگی خودشان را بر پسر فاطمه الزهرا(س) ابراز می‌کنند.
رسوم و آئین‌هایی که هر یک از آنها در جای جای این سرزمین قدمت دیرینه دارد و از نسل‌های چندین ساله گذشته به امروزی‌ها رسیده است.

اگرچه برخی از این سنت‌ها در حال نابودی و رو به فراموشی است و سازمان میراث فرهنگی کشور برای ماندگاری آن‌ها در فهرست ثبت ملی معنوی قرار داده است اما باز هم مراقبت ویژه از این آثار توسط هر یک از ما ایرانی‌ها است.
برپایی سنت‌هایی که با وجود شیوع دو ساله و نیمه ویروس ناخواسته کرونا و توقف آن‌ها در محرم امسال دوباره از سر گرفته شد و آن ویروس نتوانست ذره‌ای از علاقه شیفتگان به سالار شهیدان و 72 تن ایشان را کم کند یا از بین ببرد.

مازندرانی‌های علوی‌تبار نیز ارادت خاص خودشان را با برگزاری این کهن آئین‌های دیرینه به سیدالشهدا و یارانش در دهه‌های اول و دوم محرم نشان می‌دهند.
سنت‌هایی چون نخل گردانی نوای لاریجان، عَلَم شویی و عَلَم گردانی 300 ساله پیرعَلَم کلوده محمودآباد، کرنازنی رامسر، فَرمازَنون سورک ساری، غریبه شو یا شام غریبان رامسر، نخل گردانی 600 ساله اورطشت محمودآباد، گَهرِه بندی یا گهواره بندی امیرکلای بابل و دیگر آئین‌هایی که همچنان در مناطق مختلف خطه سرسبز مازندران برگزار می‌شود.

"محرم پِلاخوار" کیاسری‌ها نیز از کهن میراث مردم علوی‌تبار است که هر ساله در دهه اول محرم در این منطقه چهاردانگه ساری برپا می‌شود.

ثبت محرم پلاخوار کیاسری‌ها در فهرست میراث معنوی کشور

طوبی اصانلو کارشناس مردم شناسی و میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ساری با اشاره به آئین‌ کهن محرم پِلاخوار کیاسر اظهار کرد: در ده روز اول محرم گذرتان اگر به کیاسر افتاد با یک سنت خاص روبرو می‌شوید که آداب مخصوص خودش را دارد.
وی با بیان این‌که کیاسر که در گذشته شامل ده محله بود هر محله اطعام‌دهی یک روز را در دهه اول محرم به عده دارد بدین شکل که میزبانی دهه اول برای اطعام دهی (خرج) در این شهر در هر روز مربوط به یک محله است، افزود: در این ایام در مناطق مختلف شهر به طور وسیع شروع به اطعام‌دهی می‌کنند.
اصانلو با اشاره به اینکه حدود یک هزار کیلو برنج در هر روز پخت می‌کنند که البته این عدد در روزهای منتهی به عاشورا قدری افزایش می‌یابد، گفت: بالغ بر 50 دیگ که به صورت ته‌چین آماده می‌شود، بَرّه را لای برنج قرار می‌دهند و با کره محلی روی برنج ریخته می‌شود، غذایی که با هیزم پخت به عمل می‌آید.

وی با بیام اینکه محلی‌ها به این مراسم “پِلاخوار” می‌گویند، عنوان کرد: در این ایام دهه اول زمانی که نوای "بسم الله، بسم الله، در کیاسر به گوش‌تان خورد یعنی بفرمایید دعوتید.
کارشناس میراث معنوی اداره کل میراث فرهنگی مازندران ادامه داد: در این مراسم خبری از قاشق و چنگال نیست و بر اساس سنت قدیمی با آفتابه لگنی مسی که دور می‌دهند، دستان شسته می‌شود.
وی افزود: بشقاب برنج را که جلوی‌تان گذاشتند دست نزنید تا به آخرین نفر هم برسد، آن وقت با گفتن ذکر “بسم‌الله” توسط بانی جلسه میل کردن غذا شروع می‌شود.

آئین سنتی شاه حسین گویان ابهر به روایت تصویرآغاز ماه محرم با آئین چاووش‌خوانی در کاشان/ پیرغلامان شبهات را برای جوانان تبیین کنندآئین اختتامیه جشنواره‌های فرهنگی، هنری و رسانه‌ای امام رضا (ع) برگزار شد + فیلم


اصانلو با بیان اینکه باید در کمتر از 10 تا 15 دقیقه بشقاب‌ مهمانان خالی شود چرا که آدم‌های زیادی پشت درب منتظر پذیرایی‌اند، بیان کرد: در پایان پذیرایی مسن‌ترین فرد حاضر ‌در جلسه فاتحه‌ای را نثار اموات‌ بانیان می‌کند و حاضران در مجلس هم می‌گویند؛ سیدالشهدا قبول کند این نذر شما را؛ تا زمانی که همان بانی به رسم ادب از عزاداران بابت حضور تشکر نکرد آن‌ها از جایشان نباید بلند شوند.
وی خاطرنشان کرد: آئین مذهبی "محرم پلاخوار" در شهر کیاسر در سال 1398 در فهرست آثار ملی معنوی به ثبت رسید.

گزارش از کبریا مقدس

انتهای پیام/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: عاشورا شعر عاشورایی تاسوعا عاشورا شعر عاشورایی تاسوعا محرم پلاخوار دهه اول آئین ها سنت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۱۱۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیواره تاریخی خیابان باباطاهر مربوط به دوران ایلخانی است

معاون میراث‌ فرهنگی اداره‌ کل میراث‌ فرهنگی همدان گفت: در پی عملیات اجرایی پیاده‌راه باباطاهر و در سفال‌های تاریخی کشف شده در این منطقه شواهدی از دوره اسلامی، متأخر اسلامی و ایلخانی قابل مشاهده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان، حمیدرضا حیدری اظهار داشت: در حین حفاری روز یکشنبه 16 اردیبهشت‌ماه، در عمق 1.5 متری در ابتدای خیابان باباطاهر که از سوی شهرداری به‌منظور آغاز عملیات عمرانی پیاده‌راه‌سازی آغاز شده بود، یک دیواره آجری از یک بنای تاریخی کشف شد.

حیدری عنوان کرد: به نظر باستان‌شناسان در این بنا شواهدی از دوره اسلامی، متأخر اسلامی و ایلخانی روی برخی از تکه‌های سفال‌ها قابل رؤیت است.

کشف یک دیواره تاریخی در همدان حین عملیات پیاده‌راه‌سازی

وی با اشاره به توقف پروژه پیاده‌راه‌سازی باباطاهر همدان بیان کرد: مکاتبه لازم برای دریافت مجوز از پژوهشکده تهران برای کار کاوش در این منطقه انجام و منتظر دریافت مجوز هستیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دیواره تاریخی خیابان باباطاهر مربوط به دوران ایلخانی است
  • استفاده از فلزیاب جرم است؟
  • سمنان میزبان جشنواره «تاسکا» شد
  • اشتیاق بانوان مازندرانی از شکوفه‌های نارنج / جای خالی مدیریت بر ماندگاری یک سنت دیرینه
  • دستگیری دو حفار غیر مجاز مسلح در گرمدره
  • ۱۳۰۰ هنرمند صنایع دستی مشهد بیمه شدند‌
  • دستگیری دو جستجوگر مسلح گنج در گرمدره
  • ۳ حفار غیرمجاز در حوزه میراث‌فرهنگی در آمل دستگیر شدند
  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • یادواره شهدای عملیات سیدالشهدا (ع) + فیلم